megtekintve: 15 818 alkalommal
elkészítve: 230 alkalommal megfőztem én is
A hús elkészítése:
A hússzeleteket leöblítjük, papírkendővel szárazra törölgetjük, vágódeszkára fektetjük, letakarjuk őket folpackkal, és kissé kiverjük. A sajtot nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük. A petrezselymet leöblítjük, lecsipkedjük a levélkéit, és finomra vágjuk.
Kikenünk az olajjal egy nagyobb - például a sütőbe való zománcos - tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A hússzeleteket a tepsibe sorakoztatjuk, meghintjük (frissen) őrölt borssal, majd megkenjük 1-1 kávéskanál paprikakrémmel és tejföllel (sózni nem szükséges, mert a paprikakrém eredendően sós!). Arányosan elosztva a hússzeletek tetejére halmozzuk a sajtot, aztán betesszük a forró sütőbe, és addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarnára pirul (25-30 perc). A hússzeleteket tálra emeljük, meghintjük a petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk, mert - mint minden sajttal sült étel - csak frissen jó.
A burgonyagratin elkészítése:
A burgonyát és a hagymát meghámozzuk, uborkagyalun vékonyan felkarikázzuk. Egy lapos sütőedényt kikenünk vajjal/margarinnal, a maradékot felolvasztjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) kapcsoljuk.
Kissé egymásra csúsztatva váltakozó rendben lerakjuk a sütőedény aljára a burgonya- és hagymakarikák felét, megszórjuk sóval, őrölt borssal és szerecsendióval, majd megöntözzük az olvasztott vajjal/margarinnal. Befedjük a maradék burgonya- és hagymakarikákkal, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a tejszínnel, végül a forró sütőben (akár a hússal egyidejűleg) 35-40 percig, szép pirosra sütjük.
sütési idő: 30 min
hőfok: 180 °C
A húshoz:
8 vékony szelet kicsontozott sertéstarja (80 dkg)
20 dkg trappista/edami sajt
3-4 szál petrezselyem
1 evőkanál olaj
8 kávéskanál csemege/csípős paprikakrém
2 dl tejföl
A burgonyagratinhoz:
60 dkg burgonya
3 közepes fej vöröshagyma (15 dkg)
3 dkg margarin, vagy vaj
1 csipet szerecsendió
1 dl tejszín