Torta háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Kávés Malakoff-torta recept

A recept értékelése: 3,7 pont
  • 60 min
  • könnyû
  • közepesen olcsó

megtekintve: 458 alkalommal

elkészítve: 13 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Szavazok

Havi receptverseny

Ez a recept részt vesz a havi receptbeküldő versenyben. Szavazz rá ha tetszik





További receptek...

Elkészítése

A lefőzött, és kihűtött feketekávét keverjük össze a rummal, a cukorral, és tegyük félre.

A babapiskótát fogjuk majd a rumos kávéba belemártani, mielőtt a tortaformába rétegeznénk a krémmel.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a tojássárgákat, keverjük simára, majd keverjük hozzá a keményítőt, és a feketekávét is.

A tejet melegítsük majdnem forráspontig, majd apránként szintén keverjük hozzá a cukros-tojásos... keverékhez.

Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, addig főzzük, hogy besűrűsödjön a krém, majd vegyük le a gőzről. (jó pár percig kell kevergetve főzni, mire besűrűsödik)

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik.

Ezután adjuk hozzá a besűrűsödött krémhez a zselatint, keverjük simára, majd kevergetve hűtsük ki. (amikor hozzáadjuk a zselatint, kissé hígabb lesz a krém)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a krémhez, hogy egy sima krémet kapjunk. (Én kézi habverővel kevertem simára, így a krém szép selymes lett, és a hab nem esett össze .)

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral.

A babapiskótát egyesével mártsuk meg a rumos kávéba, majd rakjuk ki vele a tortaforma alját. (Arra figyeljünk, hogy csak egy pillanatra mártsuk meg, nehogy nagyon megszívja magát kávéval a piskóta, és elázzon, mert akkor nem tudjuk majd felszeletelni a tortát.)

Ezután a kávés piskótára kanalazzuk rá a krém egyharmad részét, majd szintén rakjuk ki a kávéba mártott piskótával.

Ezután kanalazzuk rá a maradék krém felét, majd újabb kávéba mártott piskótaréteg jön, végül pedig egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet.

Az elkészült tortát ezután tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.


A megdermedt tortát vegyük ki a tortaformából, majd a sütőpapírral együtt helyezzük egy tortatálra. (Én nem próbálkoztam meg levenni a sütőpapírról, nehogy szétessen a torta, de ügyesebbeknek sikerülhet....)

Ezután ízlés szerint díszítsük a torta tetejét tejszínhabbal, és a mogyorós rudakkal.

Személyes jó tanács

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.

Hozzávalók

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához :

35-40 db babapiskóta
3 ek rum
kb. 6 dl lefőzött feketekávé
1 ek cukor


Kávés krém hozzávalói:

1 dl lefőzött erős feketekávé
4 dl tej
3 cs vaníliás cukor
15 dkg porcukor
6 db tojássárga (nagy)
2 tk étkezési keményítő
20 gramm porzselatin (+ 1 dl víz)
4 dl Hulala (v. habtejszín)


Hozzávalók a díszítéshez:

pár kanál keményre felvert tejszínhab
pár darab mogyorós ostyarúd

Kövess minket a Facebookon is!