

megtekintve: 8 334 alkalommal
elkészítve: 197 alkalommal megfőztem én is
A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a margarint és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt és a tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra a tésztát, és egy kisebb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. (a leeső tésztát szintén gyúrjuk össze, majd szintén szúrjuk ki)
Ezután helyezzük a tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le a tejföllel összekevert tojássárgával. Végül szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép aranyszínűre. Ezután vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen.
A tejfölt keverjük simára a tojássárgával, a sóval, a pirospaprikával, és a liszttel, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután vegyük le a gőzfürdőről, majd hűtsük ki egészen.
Amikor a massza teljesen kihűlt, adjuk hozzá először a vajat, majd a reszelt sajtot, és robotgéppel keverjük simára.
A teljesen kihűlt tésztakorongokat ragasszuk össze a sajtkrémmel, majd forgassuk bele a reszelt sajtba.
sütési idő: 20 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés
Az elkészült pogácsákat azonnal kínálhatjuk, de 1-2 napig hűvös, száraz helyen tárolhatjuk is tálalásig.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
22 dkg margarin
2 dl tejföl
1 db tojás
1,5 kk só
Lekenéshez:
1 db tojássárgája
1 ek tejföl
reszelt sajt
Sajtkrém hozzávalói:
1 dl tejföl
1 db tojássárgája
2 kk liszt
késhegynyi pirospaprika
1 mk só
10 dkg reszelt sajt
10 dkg vaj
Forgatáshoz reszeljünk le 10-15 dkg sajtot.