Torta háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Mézes-mázas sült sonka recept

A recept értékelése: 5,0 pont
  • 120+ min
  • könnyû
  • drága

megtekintve: 1 174 alkalommal

elkészítve: 18 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Elkészítése

A sonkát tegyük bele egy nagyobb edénybe, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje.

Ezután adjuk hozzá az egészben hagyott vöröshagymát, a vékonyra felszeletelt fokhagymát, a fűszereket, és ízlés szerint sót.

Ezután forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a hőfokot, és pár óra alatt főzzük puhára a sonkát. (közben, ha szükséges pótoljuk a vizet)

Amikor a sonka puhára főtt, zárjuk el a gázt, majd hagyjuk a lében langyosra hűlni. Ezután vegyük ki, alaposan csepegtessük le, és hagyjuk teljesen kihűlni. (érdemes előző nap megfőzni a sonkát, majd másnap sütni)

A teljesen kihűlt, hideg sonka tetejét egy éles késsel ferdén kockázzuk be és a kereszteződésekbe szurkáljunk szegfűszeget.

Egy edénybe tegyük bele az összes hozzávalót, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy egy szirupos pácot kapjunk.

Az előzőleg szegfűszeggel megtűzdelt sonkát helyezzük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd ecset segítségével kenjük rá a mézes pác felét.

Ezután helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10 percig.

Ezután vegyük ki a sütőből, kenjük rá a maradék pácot, majd helyezzük vissza, és süssük még 20 percig.

A szép pirosra sült sonkát ezután hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

főzési idő: 127 min
sütési idő: 30 min
hőfok: 160 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács


A mézes-mázas sült sonkát tálalhatjuk egy finom salátával, friss kenyérrel, paradicsommal és paprikával, de pl. a húsvéti asztalon is megállja a helyét.

Hozzávalók

1,5-2 kg-os füstölt sonka
1 db vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma (lehet több is)
6-7 db egész fekete bors
4 db borókabogyó
2 db babérlevél
1 ek só
annyi víz hogy bőven ellepje
szegfűszeg a kihűlt, hideg sonka megtűzdeléséhez

Mézes-pác hozzávalói:

12,5 dkg méz
10 dkg barna cukor
2-3 ek balzsamecet
0,5 dl édes vörösbor

Kövess minket a Facebookon is!