

megtekintve: 9 134 alkalommal
elkészítve: 242 alkalommal megfőztem én is
A vízben az élesztőt felfuttatjuk. A hozzávalókból tésztát dagasztunk, kelni hagyjuk. Ha megkelt, 3 cipóba vesszük, még kicsit kelesztjük. Utána a egyik cipót kb. 40x47 cm-es méretűre nyújtjuk, megkenjük a megolvasztott vaj és olaj felével,ráterítjük a másik kinyújtott lapot,amire felkenjük a tejfölben elkevert tölteléket.Erre tesszük a 3. kinyújtott lapot. Megkenjük a maradék vaj-olaj keverékkel. 4 részre hajtjuk ( felső rész középig, alsó rész közepére, bal oldala középre, jobb oldal középre- téglalap alakúra hajtani.Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, a hajtogatott résszel lefelé.Ismét kelesztjük. Ha megkelt éles késsel bevágjuk, tojással lekenjük, magokkal megszórjuk. 180 C fokos sütőben szép pirosra sütjük.
TIPP: A tésztát sütőpapíron nyújtsuk ki, hajtogassuk, majd a papírral egy ügyes mozdulattal ” fordítsuk ” be a tepsibe !
sütési idő: 40 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Én gőzös sütőben sütöm, kis lábasban vizet teszek a sütő aljába.
Kombe ( töltött kenyér) Leves mellé kitűnő választás, finom laktató !
Hozzávalók:
60-(70) dkg liszt
100 ml meleg víz
3 dkg élesztő ( pici cukor)
350 ml tej
1 kk só.
Töltelék: kb. 25-30 dkg legyen. 1 kis fej lila hagyma,sonka, kolbász, bacon stb. apró kockára vágva, beleforgatva 330 gramm tejfölbe. Mehet bele jó 10 dkg reszelt sajt is.
Kenéshez:10 dkg vaj + 5 kanál olaj
Tetejére: kenéshez 1 tojás + magvak.