

megtekintve: 1 734 alkalommal
elkészítve: 23 alkalommal megfőztem én is
1. A tészta hozzávalóit összekeverjük,majd felöntjük annyi tejjel, amennyivel könnyen gyúrható tésztát kapunk.
Lisztezett deszkán rugalmasra gyúrjuk, majd 4 részre osztjuk.
2. A lapokat igen vékonyra nyújtjuk, villával megszúrkáljuk és előmelegített sütőben 180 C-on tepsiháton aranylóra sütjük.
3. A krém száraz hozzávalóit a zsírral összekeverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a kávét és a tejet, vigyázva, nehogy csomós legyen.
4. Közepes láng felett állandó keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
5. A még meleg lapokat rétegezzük a forró krémmel, a legfelső lapra nem kenünk még. Letakarjuk tiszta konyharuhával őket és teszünk a tetejére valami nehezet, én egy tepsi méretű iratokkal teli dobozt tettem rá. Kb 4 órán át hagyjuk így.
6. Levesszük a nehezéket róla, majd főzünk fél adag kávés krémet és jól megkenjünk vele a sütemény tetejét. Ezután egy éjszakára hagyjuk puhulni, dermedni.
7. Másnap reggel széleit egyenesre vágjuk, rácsosan felszeleteljük és tálaljuk. Szabad levegőn napokig is eláll.
főzési idő: 5 min
sütési idő: 5 min
hőfok: 180 °C
Anyai dédim 90 éves mokkakrémes receptje Gombáról. Nálunk enélkül nem telhet el egy ünnep sem. Habár ő már nincs köztünk, de a receptjei igen, és egy napon én is tovább fogom adni a gyerekeimnek.
Videóreceptem megtalálhatjátok Facebookon: Picipiros Konyhája néven :)
Tésztához:
- 500 g liszt
- 10 dkg zsír
- 5dkg cukor
- 1 db tojás
- késhegynyi szódabikarbóna
- annyi tej, amennyivel könnyen gyúrható tésztát kapunk
Krémhez:
- 8 dkg liszt
- 16 dkg cukor
- 5 dkg zsír
- 3 dl tej
- 3 dl frissen főzött kávé
Tetejére :
- 4 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 2 dkg zsír
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl frissen főzött kávé