

megtekintve: 11 915 alkalommal
elkészítve: 255 alkalommal megfőztem én is
A tésztához a tojások fehérjét felverjük, kis adagonként adjuk hozzá a porcukrot, és kemény habbá verjük. Egyenként elkeverjük a tojások sárgáival, kanalanként csorgatjuk a masszához az olajat és a vizet, végül a sütőporral és a kakaóporral elkevert, szitált lisztet adjuk hozzá. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített, közepes hőfokú, 180 fokos sütőben kisütjük, kb. 35-40 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük!
A tortalapot rácson hagyjuk kihűlni, és legjobb másnap folytatni a munkát, akkor már könnyebben faragható a tészta. Kivágunk kartonlapból a torta nagyságának megfelelő méretű tojás-formát, ráfektetjük a tortalapra, és a minta alapján kiszabjuk jó éles késsel a tortalapból a tojást. A leeső darabokat összemorzsoljuk.
A krémhez a pudingport elkeverjük a kristálycukorral, és a tejjel kis lángon sűrűre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a kis darabokra tördelt étcsokoládét, egyneművé keverjük, és időnként megkevergetve, kihűtjük. Amikor a krém teljesen kihűlt, robotgéppel a habosított vajjal is kikeverjük, és hűtőbe tesszük dermedni.
A tojást két lapra szeljük, és a krémmel megtöltjük. Néhány evőkanál krémet tegyünk félre, amivel majd a torta oldalát szép egyenletesen bevonjuk.
A tojás domború részéhez az elmorzsolt piskótát összekeverjük az adalékokkal, így alakítható masszát kapunk.
A megtöltött torta tetejét megkenjük lekvárral, hagyjuk, hogy kissé beigya a tészta, majd a masszából kialakítjuk a torta domborulatát. Tetejét egy szélesebb pengéjű, vízbe mártott késsel szépen elsimítjuk, a torta oldalát pedig a félretett krémmel átkenjük. Hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy jól megdermedjen. Tortabevonóval bevonjuk. Tetszés szerint marcipánnal, vagy nyújtható cukormázzal díszítjük.
sütési idő: 50 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Közeledik a Húsvét, igazi dísze lehet a Húsvéti asztalnak
A 26 cm átmérőjű tortalaphoz:
6 tojás
18 dkg porcukor
3 evőkanál étolaj
3 evőkanál víz
15 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 dkg kakaópor
A krémhez:
1 csomag csokoládé ízű pudingpor
3 evőkanál kristálycukor
3 dl víz
20 dkg étcsokoládé (tortabevonó)
25 dkg vaj
A tojás domborulatának kialakításához:
2-3 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál rum
5-10 dkg darált dió
10 dkg sütőmargarin
5 dkg porcukor
3-4 evőkanál meggybefőtt lé
A csokoládémázhoz: tortabevonó