rejtvénylapok háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Húsvéti csokitojás recept

A recept még nem lett értékelve
  • 105 min
  • közepes
  • közepesen olcsó

megtekintve: 5 624 alkalommal

elkészítve: 73 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

Elkészítése

A tésztához a tojások fehérjét felverjük, kis adagonként adjuk hozzá a porcukrot, és kemény habbá verjük. Egyenként elkeverjük a tojások sárgáival, kanalanként csorgatjuk a masszához az olajat és a vizet, végül a sütőporral és a kakaóporral elkevert, szitált lisztet adjuk hozzá. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített, közepes hőfokú, 180 fokos sütőben kisütjük, kb. 35-40 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük!

A tortalapot rácson hagyjuk kihűlni, és legjobb másnap folytatni a munkát, akkor már könnyebben faragható a tészta. Kivágunk kartonlapból a torta nagyságának megfelelő méretű tojás-formát, ráfektetjük a tortalapra, és a minta alapján kiszabjuk jó éles késsel a tortalapból a tojást. A leeső darabokat összemorzsoljuk.

A krémhez a pudingport elkeverjük a kristálycukorral, és a tejjel kis lángon sűrűre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a kis darabokra tördelt étcsokoládét, egyneművé keverjük, és időnként megkevergetve, kihűtjük. Amikor a krém teljesen kihűlt, robotgéppel a habosított vajjal is kikeverjük, és hűtőbe tesszük dermedni.

A tojást két lapra szeljük, és a krémmel megtöltjük. Néhány evőkanál krémet tegyünk félre, amivel majd a torta oldalát szép egyenletesen bevonjuk.

A tojás domború részéhez az elmorzsolt piskótát összekeverjük az adalékokkal, így alakítható masszát kapunk.

A megtöltött torta tetejét megkenjük lekvárral, hagyjuk, hogy kissé beigya a tészta, majd a masszából kialakítjuk a torta domborulatát. Tetejét egy szélesebb pengéjű, vízbe mártott késsel szépen elsimítjuk, a torta oldalát pedig a félretett krémmel átkenjük. Hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy jól megdermedjen. Tortabevonóval bevonjuk. Tetszés szerint marcipánnal, vagy nyújtható cukormázzal díszítjük.

sütési idő: 50 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Személyes jó tanács

Közeledik a Húsvét, igazi dísze lehet a Húsvéti asztalnak

Hozzávalók

A 26 cm átmérőjű tortalaphoz:

6 tojás
18 dkg porcukor
3 evőkanál étolaj
3 evőkanál víz
15 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 dkg kakaópor

A krémhez:

1 csomag csokoládé ízű pudingpor
3 evőkanál kristálycukor
3 dl víz
20 dkg étcsokoládé (tortabevonó)
25 dkg vaj

A tojás domborulatának kialakításához:

2-3 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál rum
5-10 dkg darált dió
10 dkg sütőmargarin
5 dkg porcukor
3-4 evőkanál meggybefőtt lé

A csokoládémázhoz: tortabevonó

Kövess minket a Facebookon is!