megtekintve: 7 526 alkalommal
elkészítve: 216 alkalommal megfőztem én is
1.1 dl tejet 1 evőkanál porcukorral meglangyosítunk, beletesszük az élesztőt és 2 evőkanál lisztet. 1/4 óráig pihentetjük.
2.A maradék liszthez adjuk a sót, cukrot, reszelt citromhéjat,f elolvasztott,d e kihűtött vajat, tojássárgáját a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.
3.Kézzel vagy géppel jól eldolgozzuk, kemény tömör tésztának kell lennie. Majd fél órát kelesztjük.
4.Ha megkelt kis darabokat vágunk a tésztából, amiket kb. ceruza vastagságúra és kb.30-32 cm hosszúságúra sodrunk. Kb.30-32 darabot .Egy 30*30 cm-es alufóliára sorakoztatunk függőlegesen 15-16 darab tészta csíkot egymástól kis hézagokat hagyva, majd vízszintesen belefűzzük egyentént a maradék 15-16 darab csíkot.
5.A kosár aljának 2 db kisujjnyi vastag tészta csíkot sodrunk össze és tojás alakra formázzuk. A kosár felső részére a megmaradt tésztát három felé osztjuk, kb.50-60 cm hosszúra sodorjuk és megfonjuk, szintén tojás alakúra formázzuk a formánk nagyságának megfelelő nagyságúra.
6.Segítséggel a tojásformánkra helyezzük a megszőtt tésztát, az alját körbevágjuk a formának megfelelően, majd a tetejére helyezzük a sodrott alját ,tojással alaposan lekenjük. A kosár felső részének a tésztáját szintén tojással alaposan megkenjük és megszórjuk jégcukorral. Tepsibe tesszük, a felső fonat alá sütőpapírt rakunk.
7.Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
8.Sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát akár egy éjszakán át. Majd a kosarat levesszük a formáról eltávolítjuk az alufóliát ,tetejére helyezzük a hármas fonatot és díszítjük. Dekorációs műfüvet rakunk bele, majd tojásokkal virággal, bármilyen húsvéti dekorációval díszíthetjük.
hőfok: 150 °C
50 dkg finomliszt
2.5 dkg élesztő
2 dl tej
5 dkg vaj
8 dkg cukor
0.5 citromból nyert reszelt citromhéj
1 ek porcukor
1 kávéskanál só
1 db tojássárgája
1 ek jégcukor (a szóráshoz)
1 db tojás (a kenéshez)