megtekintve: 13 394 alkalommal
elkészítve: 216 alkalommal megfőztem én is
Piskóta elkészítése:
A lisztet púpozottabban mérjük, mint a cukrot, mivel a cukor nehezebb.
A tojásfehérjét habbá verjük, és kanalanként hozzáadjuk a cukrot. Utánna egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat is.
kb 4-5 percig keverjük.
Végül lassan adagolva hozzá adjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, de ezt már fakanállal keverjük el.
A tortasütőt kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a piskóta tésztát. kb. 30 percig sütjük. A sütő ajtaját 10 percig ne nyissuk ki, mert könnyen összeesik a tészta.
Krém elkészítése:
Az egész tojásokat a tejjel, cukorral, kettéhasított vaníliával gőz fölött sűrűre verjük.
A végén hozzáadjuk a forró vízben felolvasztott, átszűrt zselatint.
A tűzről levéve addig kevergetjük, amíg kihűl, de még nem dermedt meg a zselatintól.
Most hozzá adjuk a felkevert, gyengén cukrozottt tejszínhab felét, azzal a krémet könnyedén elvegyítjük.
A tésztalapot 3 felé vágjuk, és megtöltjük a krémmel, megszórjuk a rumba áztatott mazsolával.
A krémből félre teszünk annyit, hogy kívülről is bevonhassuk.
1-2 órára hideg helyre tesszük.
sütési idő: 30 min
hőfok: 200 °C
Piskótához:
6 egész tojás
6 kanál por-vagy kristálycukor
6 kanál rétesliszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
Krémhez:
5 egész tojás
15 dkg cukor
10 dkg rumba áztatott mazsola
3 dl tej
3 dkg zselatin
6 dl tejszín
1/2 rúd vanília