megtekintve: 707 alkalommal
elkészítve: 3 alkalommal megfőztem én is
Ez a recept részt vesz a havi receptbeküldő versenyben. Szavazz rá ha tetszik
Egy műanyag tálban a tejet, a vajat és a cukrot felmelegítjük mikrohullámú sütőben.
2. Ezután kevergessük egy villával simára, hogy a cukor feloldódjon.
3. Mérjük bele a tálba a lisztet, a sót, a tojást, a cukrot, majd az élesztőt, és villával alaposan keverjük össze az egészet.
4. Ezután fogunk egy fakanalat, és elkezdjük dagasztani, míg szép sima nem lesz, és kezd elválni az edény falától.
5. Ezután meglisztezzük a tetejét, majd kb. egy órán át pihentetjük a tálban, egy konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten.
6. Lisztezett felületen 30*50 centis téglalappá nyújtjuk , megkenjük az előzőleg felolvasztott vajjal, majd megszórjuk a fahéjjal összekevert cukorral. Fontos: a vajból és a fahájas cukorból is hagyjunk egy-egy evőkanálnyit, amit a tetejére teszünk később.
7. A téglalapot hat egyenlő csíkra vágjuk (a rövidebbik oldalánál), majd a csíkokat egymásra helyezzük.
8. Kaptunk egy emeletes csíkot, amelyet további hat kockára vágunk.
9. Ezeket a kockákat sütőpapírral bélelt dobozformába sorakoztatjuk élével. Megkenjük a tetejét a maradék vajjal és meghintjük a maradék fahéjas cukorral.
10. Újabb kb. 50-60 percet pihentetjük letakarva, ( ekkor már kitölti az egész formát)
11. Ekkor 190 fokos sütőbe tesszük ( a sütő aljába mehet egy kis lábasba víz) és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
sütési idő: 35 min
hőfok: 190 °C
sütési mód: alul-felül sütés
nagyon finom foszlós kalács
40 dkg finomliszt
2,5 dcl 2,8 %-os tej
2,5 dkg élesztő
1 kanál kristálycukor
Kis só
5 dkg vaj
1 tojás
A töltelékhez:
7 dkg vaj
8-10 dkg kristálycukor
2 csapott teáskanál őrölt fahéj