megtekintve: 9 280 alkalommal
elkészítve: 178 alkalommal megfőztem én is
A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd szitáljuk bele egy tálba.
Ezután adjuk hozzá a hideg zsírt (v. vajat), és a ujjbegyünkkel kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (én a lisztet és a zsírt előtte beteszem egy fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön)
A tésztának csippentsük le az 1/3-ad részét és tegyük be a hűtőbe.
A maradék tésztát, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki piteforma méretűre, majd béleljük ki vele a formát.
A cseresznyét magozzuk ki, majd alaposan csepegtessük le. Ezután szórjuk meg a barna cukorral és egy csomag vaníliás cukorral, majd keverjük össze.
A babapiskótát daráljuk le, majd keverjük össze a szintén darált dióval, az őrölt fahéjjal, és egy csomag vaníliás cukorral.
A piteformában lévő tésztára egyenletesen szórjuk rá a diós keveréket, majd kanalazzuk rá a lecukrozott cseresznyét.
Ezután vegyük ki a hűtőből a félretett tésztát, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, vágjuk csíkokra, és rácsozzuk be vele a pite tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre.
A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
sütési idő: 45 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés
Amennyiben nem kivehető aljú a forma, akkor mielőtt beletennénk a nyers tésztát, helyezzünk a formába két hosszabb, csík sütőpapírt, mert annak a segítségével könnyen kitudjuk majd emelni a megsült pitét.)
Tészta hozzávalói:
35 dkg liszt
18 dkg sertés zsír (v. 20 dkg vaj)
10 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
1/2 cs sütőpor
csipet só
Töltelék hozzávalói:
50 dkg cseresznye (kimagozva)
3 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
5 dkg darált dió
6 db babapiskóta
1 tk őrölt fahéj