

megtekintve: 9 042 alkalommal
elkészítve: 184 alkalommal megfőztem én is
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), és kivajazunk egy tortaformát formát.
Külön összedolgozzuk a nedves és a száraz hozzávalókat, majd összekeverjük a /ha nagyobb tálba elkészítjük a száraz hozzávalókat, akkor elég a nedveset egy kancsóba és csak beleöntjük a nagy tálba.) A tálba összekeverjük a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát, és a cukroz meg a sót. A nedves összetevőket, a joghurtot, a tojásokkal, majd a citrom reszelt héját és a citrom levéből egy kanálnyit, mérőkancsóban összedolgozzuk botmixerrel. Ha kész összedolgozzuk a két elegyet a nagy tálban, majd beleöntjük a tortaformába.
Betesszük a meleg sütőbe, és 45-55 perc alatt megsütjük. Ha megszurkáljuk a sütés végefelé a tésztát, és már nem ragad kész.
A sziruphoz az alapanyagokat összeöntjük, majd kis lángon addig kavargatjuk, amíg a cukor megolvad, utána nagy lángon 3-4 percig forraljuk.
Ha a süti megsült, kivesszük a sütőből, villával jól megszurkáljuk. A még meleg sütire rákanalazzuk a citromos szirup felét, aztán lefedjük alufóliával. 15 perc múlva a maradék szirupot is rálocsoljuk, és megint lefedjük a fóliával.
sütési idő: 45 min
hőfok: 200 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Ha kihűlt megszórjuk porcukorral díszítésként vékonyan.
Készíthetjük tepsiben is.
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg gríz
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
35 dkg cukor
2,5 dl joghurt
3 tojás
1 citrom
a tepsi kikenéséhez kevés vaj, olaj
A sziruphoz:
1,5 dl víz
15 dkg cukor
4 citrom reszelt héja és leve