Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Bajor krém recept

A recept értékelése: 5,0 pont
  • 60 min
  • közepes
  • közepesen olcsó

megtekintve: 1 643 alkalommal

elkészítve: 20 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Gabor Frankberger

Elkészítése

bajor krém:

A tojásokat kettéválasztjuk és a sárgájukat a cukorral együtt habverővel fehéredésig keverjük. A tűzhelyen előkészítünk egy vízfürdőt, ügyelve arra, hogy a tál, amiben a tojást keverjük, ne érintkezzen a vízzel.

A tejet a vaníliarúd kikapart magjaival felforraljuk, majd lassan a tojáshoz csurgatjuk, miközben folyamatosan keverjük.

A tejes-tojásos keveréket a vízgőz felett addig keverjük egy habverő segítségével, amíg a tojás megköt. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy fakanalat a krémbe mártunk és ráfújunk. Ha a krém a fakanálon rózsához hasonló mintát képez, a tojás megkötött.

A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és a a krémbe keverjük.

A tálat egy jégkockákkal vagy hideg vízzel teli nagy edénybe tesszük és addig keverjük a krémet, amíg teljesen kihűl. Közben az apróra reszelt fehércsokoládét is hozzáadjuk.

A friss habtejszínt jól felverjük, majd óvatosan a krémhez forgatjuk - tejszínnek először egy kis részét keverjük a krémbe, hogy fellazítsuk, majd a többit hozzáadva krémesítjük.

Az elkészült krémet poharakba töltjük, majd 3 órára hűtőszekrénybe helyezzük. Ezalatt a bajor krém kellően megszilárdul ahhoz, hogy rá tudjuk tenni a zselét.

vörösáfonyazselé:

A vörösáfonyalekvárt, a frissen reszelt gyömbért, a zöld kardamomot, a fahéjat és a szegfűszeget egy kisebb edénybe tesszük. Hozzáfacsarjuk a citrom levét és hozzáadjuk a vizet. Kevergetve 10 percig forraljuk a keveréket, majd kiemeljük az egész fűszereket.

A zselét egy botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a 10 percre hideg vízbe áztatott és kinyomkodott zselatinlapokat.

A zselét kihűtjük, majd a poharakba töltött krémre öntjük. Ügyelünk arra, hogy minden pohárba egyenletesen kerüljön a vörösáfonyazseléből. Hűtőszekrényben kihűtjük.

díszítés:

A bajor krémet friss, egész vörösáfonyával, 2 cm-es darabokra vágott fahéjjal, friss rozmaringágakkal és csíkozott zöldcitromhéjjal díszítjük.

főzési idő: 10 min

Hozzávalók

a krémhez:

5 db házi tojás
130 g finomszemcsés kristálycukor
500 ml friss tej
1 vaníliarúd
8 lap zselatin
100 g fehércsokoládé
400 g friss habtejszín
jégkockák

a zseléhez:

200 g vörösáfonyalekvár
1 ek frissen reszelt gyömbér
3 db egész zöldkardamom
1 fahéjrúd
3 db szegfűszeg
fél citrom (vagy zöldcitrom) leve
1 dl víz
2 lap zselatin

a díszítéshez:

néhány darab friss vörösáfonya
3-4 szál friss rozmaring
1-2 darab fahéjrúd
1 bio lime

Kövess minket a Facebookon is!