Torta háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Spiráltorta - barackos recept

A recept értékelése: 5,0 pont
  • 75 min
  • közepes
  • közepesen olcsó

megtekintve: 5 109 alkalommal

elkészítve: 72 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Arizs65

Elkészítése

1. Az alaphoz összedolgozzuk a lisztet a vajjal, a cukorral, a tojássárgájával és egy csipet sóval. Fóliába csomagoljuk, és kb. 30 percre betesszük a hűtőbe.
2. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztával kibéleljük a tortaforma alját, és a sütőben kb. 10 percig sütjük.
3. Közben a piskótatésztához habosra keverjük a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral. A lisztet elkeverjük a keményítővel, és a masszába dolgozzuk. A sütőt felkapcsoljuk 220 fokra. A sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral, rásimítjuk a masszát, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. A tésztát nedves konyhai törlőkendőre borítjuk, és lehúzzuk a hátáról a sütőpapírt.
4. A krémhez a zselatint a csomagon olvasható utasítás szerint 10 percre vízbe áztatjuk. Hozzáöntjük a bort, a citromlevet, és felforraljuk. Belekeverjük a cukrot, a tojássárgákat, és kevergetve kihűtjük. Amikor a krém dermedni kezd, kemény habbá verjük a tejszínt, és beleforgatjuk.
5. A torta alját megkenjük a baracklekvár felével, a piskótalapot pedig a krémmel, és kb. 4 cm széles, egyforma nagyságú csíkokra vágjuk. Az egyik csíkot feltekerjük, és a torta közepére illesztjük. A többi csíkot sorban köré tekerjük, amíg kitöltik a formát.
6. A barackot megmossuk, kimagvazzuk, és kockákra vágjuk. A maradék lekvárt felforrósítjuk, a barackokat a torta tetejére szórjuk, és ráöntjük a lekvárt. Vastagon megszórjuk mandulaforgáccsal, és hidegre tesszük. Hagyjuk megdermedni.
7. A marcipánt a porcukorral összegyúrjuk. Kimérjük a torta oldalát (hosszúság magasság), és a marcipánból egy ekkora csíkot készítünk. A tojásfehérjét elkeverjük 1 tk. vízzel, megkenjük vele a torta oldalát, és rátapasztjuk a marcipáncsíkot.

sütési idő: 10 min
hőfok: 200 °C

Személyes jó tanács

A 7. lépés kihagyható. Ha maradt a krémből, azzal lekenhetjük az oldalát.

Hozzávalók

Az aljához:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojássárgája

A piskótatésztához:
6 tojás
20 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő

A krémhez:
10 dkg zselatin
1,2 dl fehérbor
1 ek. citromlé
10 dkg cukor
2 tojássárgája
5 dl tejszín

Az összeállításhoz:
60 dkg baracklekvár
50 dkg barack
10 dkg mandulaforgács
20 dkg marcipán (kihagyható)
7 dkg porcukor
1 tojásfehérje

Kövess minket a Facebookon is!