megtekintve: 6 489 alkalommal
elkészítve: 129 alkalommal megfőztem én is
1. A karamellhez a cukrot magasfalú edénybe tesszük és alacsony lángon világosbarnára pirítjuk, majd ha teljesen felolvadt, beleöntjük a tejszínt amitől megfog keményedni de folyamatos keverés mellett majd felolvad. Addig kevergetjük amíg sima állagú és sűrű nem lesz, ekkor belekeverjük a vajat, majd hűtőben pihentetjük.
2. 30-cm es kapcsos tortaformát kibélelünk, majd a morzsásra tört kekszekhez hozzáöntöm az olvasztott margarint, összegyúrom és a forma alján elegyengetem. Ezután előmelegített sütőben 180 °C-on 10 percig sütöm.
3. A sajttorta összes hozzávalóját összekeverjük, a tésztára öntjük, majd a tortaformát 3 réteg alufóliával alul-felül-oldalt becsomagolva egy ujjnyi vastag vízzel teli tepsibe helyezve két órán át 180 fokon sütjük, amíg a teteje meg nem barnul és a közepe nem lesz remegős még egy kicsit.
4. Ezután hagyjuk kihűlni, majd tegyük egy éjszakára a tortaformában hagyva vagy pedig 8 óra hosszára a hűtőbe.
5. Díszítésként felvert cukrászhabbal vonom be, a tetejét leöntöm a sós karamellel, a torta oldalát pedig apróra vágott grillázzsal díszítem.
sütési idő: 127 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: légkeverés
Videóreceptem megtalálhatjátok Facebookon: Picipiros Konyhája néven :)
(30 cm-es kapcsos tortafomához)
Sós karamell:
200 g cukor
150 ml tejszín
33 g sós vaj
Tészta :
120 g darált háztartási keksz
120 g zúzott zabkeksz
140 g olvasztott margarin
Krém:
250 g krémsajt
250 g mascarpone
4 db tojás
4 dl tejföl
5 dl habtejszín
9 dkg keményítő
1 rúd vanília kikapart magjai
200 g cukor
Díszítés:
500 ml cukrászhab
150 g grillázs