Marlenka háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Panettone (olasz specialitás) recept

A recept még nem lett értékelve
  • 120+ min
  • könnyû
  • olcsó

megtekintve: 7 376 alkalommal

elkészítve: 204 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: evita1

Elkészítése

Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1 kiskanál cukrot szórunk bele, és meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet egy nagy tálban a sóval, reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk.
Ezután a tejes élesztővel a maradék cukorral,a tojások sárgájával, az olvasztott,de nem meleg vajjal dagasztani kezdjük.
Közben apránként belegyúrjuk a maradék langyos tejet is, de ne öntsük bele egyszerre,mert lehet hogy nem kell mind.
Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, majd beledolgozzuk a mazsolát,narancs és citromhéjat.
18 cm átmérőjű ,20 cm magas fazékba, vagy tortaformába, amit vékonyan kikenünk vajjal, beletesszük a tésztát, és letakarva duplájára kelesztjük.
Ezután a tetejét kereszt alakban bevágjuk, olvasztott vajjal megkenjük,és előmelegített sütőben nagy lángon légkeverésesnél(190 fok) 10 percig sütjük, majd közepes lángon (165 fok) kb 35 percig sütjük tovább
Elkészültét beszúrt tűvel ellenőrizhetjük.



sütési idő: 45 min
hőfok: 195 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács

Az is jó, ha egy hasonló nagyságú, mázas virágcserepet fogunk be erre a célra, hiszen az eredeti panettone is cserépedényben sült.

Hozzávalók

3 dkg élesztő
kb. 3 dl tej
10 dkg kristálycukor
50 dkg finomliszt
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
2 tojás sárgája
2 egész tojás
15 dkg puha vaj
5 dkg mazsola
5-5 dkg cukrozott narancs-és citromhéj vagy aszalt vegyes gyümülcs
A tetejére:
2 dkg olvasztott vaj

Kövess minket a Facebookon is!