megtekintve: 8 949 alkalommal
elkészítve: 305 alkalommal megfőztem én is
A mézet a cukorral és a vajjal lábasba tesszük, és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a cukor elolvad, majd kihűtjük.
A lisztet összevegyítjük a sütőporral a kakaóval a mézeskalács fűszerkeverékkel, és a kihűlt mézes részhez keverjük. Fóliába csomagolva 1 órára hűtőben pihentetjük.
Ez idő alatt elkészítjük a sablonokat.
Háztető: 17x10,5 cm (kétszer)
Hosszanti fal: 14x6,5 cm (kétszer)
Homlokzat: 9x6,5 - a tetőrész: 6 cm (kétszer)
Kémény1: 3,5x5 cm (egyszer)
Kémény2: 3,5x3,5 cm (egyszer)
Kémény3: 3,5x2x5 cm (a ferde felületre! kétszer)
A tésztát lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságra nyújtjuk. A sablonok segítségével kivágjuk a ház részeit, az egyik homlokzati elemből az ajtót, a másikból az ablak helyét.
Margarinnal kikent, liszttel meghintett sütőlemezre fektetjük, 200 °C-on 10-15 perc alatt megsütjük. Kihűtjük.
A tojásfehérjéket kissé felverjük, apránként hozzáadjuk a porcukrot. Papírtölcsérbe vagy nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkát kivágjuk.
Összeállítjuk a kéményt, a cukormáz segítségével. Hagyjuk megszáradni .
Majd összeállítjuk a házfalakat és a tetőt is. Hagyjuk száradni.
A tetőt vékonyan megkenjük cukormázzal, és gumi-, illetve. zselécukorral díszítjük.
A maradék tésztából fenyőfákat vagy bármilyen karácsonyi motívumot szúrunk ki, és a megmaradt cukormázzal díszítjük.
sütési idő: 15 min
hőfok: 200 °C
sütési mód: légkeverés
Elkészítése nem bonyolult, de időigényes!
A tésztához:
30 dkg liszt
17 dkg méz
5 dkg cukor
5 dkg vaj
1 ek kakaópor
1 tk sütőpor
1 tk mézeskalácsfűszer keverék
díszítéshez:
20 dkg zselé cukor
150 g gumicukor
2 ek tortadara
40 dkg porcukor
2 db tojásfehérje