megtekintve: 6 055 alkalommal
elkészítve: 170 alkalommal megfőztem én is
A tortalap készítése.
A csokit vízgőz felett felolvasztjuk, kikeverjük a vajjal, narancshéjjal és a rummal.
A marcipánt a tojások sárgáival habosra kavarjuk.
A tojások fehérjét a citromlével kihabosítjuk, a cukrot fokozatosan hozzáadva, kemény habot verünk belőle.A száraz adalékokat összekeverjük.
A marcipános keverékhez adjuk a száraz adalékokat és az olvasztott csokit, majd a fehérje habját forgatjuk a masszába.Sütőpapírral bélelt 26 cm-es formába simítjuk a tészta masszáját, és előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 40 perc alatt kisütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük!
A vaníliás krém készítése:
A tejet felforraljuk a vanília péppel.
A tojások sárgáit a porcukorral és a keményítővel simára keverjük, a forró tejjel óvatosan felöntjük, ismét tűzre tesszük. Amikor felforr, levesszük, hagyjuk kihűlni, majd elkeverjük a szobahőmérsékletű vajjal, és lazán hozzáadjuk a tejszín keményre vert habját.
A diós töltelék:
A cukrot barnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a rumot és 2.5 dl tejszínt, felforraljuk.
Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a diót, és egyesével a tojások sárgáit.
Amikor kihűl, a vajjal keverjük ki, és a maradék 2.5 dl tejszín habját forgatjuk a masszába.
A tortát három lapra lett vágva: az alsó lapra diós töltelék kerül, tortalap, vaníliás töltelék, meggylekvár, tortalap. Tetejét csokival be lehet vonni. Én most fehér csokoládéval vontam be, és buborékfóliás fehér csokival vontam be az oldalát, rózsákkal díszítettem.
Felső:
A piskótához az egész tojásokat habosra keverjük, fokozatosan hozzáadva a cukrot, a vizet. Ha már könnyű habos ( kb. 8-10 perc) kézi habverővel hozzáadjuk a sütőporos lisztbe kevert kakaós keveréket. Papírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 C fokos sütőben sütjük. Kb. 30 perc ( tűpróba) A formában hagyjuk kihűlni.
A krémhez a csokoládékat összetörjük, és annyi tejszínt adunk hozzá, hogy épp ellepje. Lassú tűzön egyneművé keverjük. Kihűtjük. A maradék habot keményre verjük, és óvatosan fokozatosan keverjük hozzá a csokis masszát. A tortát 3 lapba vágjuk, és betöltjük, úgy hogy a tetejére, és oldalára is kerüljön. Tetejét tortabevonóval vonjuk be. Oldalát buborékfóliás csokival díszítettem.
főzési idő: 10 min
sütési idő: 2 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Időigényes, ?munkás?- de igazi meglepetés az ünnepelteknek. Ez most 50.házassági évfordulóra készült.
Hozzávalók a tortalaphoz ( alsó 26 cm-es)
15 dkg étcsokoládé
15 dkg vaj
10 dkg marcipán
1 mokkáskanál reszelt narancshéj
0.5 dl rum/sütőrum
6 tojás
15 dkg liszt
3 evőkanálnyi kakaópor
1 kávéskanálnyi sütőpor
10 dkg darált dió
15 dkg cukor
1-2 evőkanálnyi citromlé
Vaníliás töltelék.
2.5 dl tej
? rúd vanília pépje (vagy 1 csomag Bourbon vaníliás cukor, 10 g)
4 tojás sárgája
6 dkg porcukor
3 dkg étkezési keményítő (vagy liszt/ vagy vanília ízű pudingpor)
5 dkg vaj
+1.5 dl habtejszín
Diós töltelék
2 evőkanálnyi cukor
2 evőkanálnyi rum
2.5 dl habtejszín
15 dkg darált dió
2 tojás sárgája
5 dkg vaj
+ 2.5 dl habtejszín
Kenni a töltelék alá: 20 dkg meggylekvár
Felső 18 cm-es csokoládés, rumos.
4 tojás
12,5 dkg liszt
12,5 dkg porcukor
1/2 csomag sütőpor
2 kanál kakaópor
4 kanál meleg víz
A töltelék hozzávalói:
5 db ( 15 dkg ) sportcsoki
1/2 liter Hulala
Tetejére: 1/2 tábla tortabevonó
kis rum, vagy aroma