megtekintve: 7 679 alkalommal
elkészítve: 151 alkalommal megfőztem én is
A harcsát filézzük ki, majd a halhúsból tegyünk félre egy kb. 50 dkg-os darabot, melyet ízlés szerint kockázzunk fel.
A maradék halhúst a csonttal együtt tegyük egy fazékba, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
Ezután ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg a pirospaprikával, tegyük bele a csípős halászlékockát, és a babérlevelet, majd főzzük kb. egy órán át. (Lehet lesz aki megszól érte, de én bizony még csípős halászlékockát is tettem bele, de ez el is hagyható!)
Ezután egy szitán passzírozzuk át, hogy egy sűrűbb, csont nélküli levet kapjunk.
A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy kevés hallével, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a levesbe, és újra forraljuk fel.
Ezután tegyük bele a félretett, és felkockázott halhúst, majd mérsékeljük a hőfokot, és főzzük 10-15 perc alatt készre a levest. (ekkor már ne kevergessük, mert összetörik a halhús)
Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk hozzá egy szelet kenyeret, külön tálkába tejfölt és erős paprikát, de csak magában elkanalazgatva is finom.
főzési idő: 75 min
Amennyiben van többféle halból főzött halalaplé, akkor azt használjuk fel a leveshez, mert sokkal finomabb lesz az íze.
70 dkg harcsa
1 db vöröshagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 tk pirospaprika
só (ízlés szerint)
1 db babérlevél
3-4 db csípős halászlékocka
2 dl tejföl
1 tk liszt
1,5 l víz