Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Gyökérkenyér recept

A recept értékelése: 5,0 pont
  • 120+ min
  • könnyû
  • közepesen olcsó

megtekintve: 2 926 alkalommal

elkészítve: 59 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Elkészítése
A víz feléhez keverjük hozzá a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután keverjünk hozzá annyi lisztet, hogy egy sűrűbb palacsintatészta állaga legyen.

Ezután szórjuk meg egy pici liszttel, majd letakarva, langyos helyen kb. tíz perc alatt kelesszük a duplájára.

A maradék lisztet keverjük össze a sóval, adjuk hozzá a megkelt kovászt és a maradék vizet, majd alaposan gyúrjuk össze a tésztát. (ha túl ragacsos lenne, akkor még egy pici lisztet adjunk hozzá)

Ezután takarjuk le, majd langyos helyen, egy óra alatt, kelesszük a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 1 cm-es vastagságúra. Ezután a tésztát alsó szélétől hajtsuk be a közepéig, majd a felső szélétől hajtsuk rá a tésztát. (így három rétegbe van hajtva a tészta)

Ezután egy éles késsel vágjuk ketté középen, majd konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük 20 percig.

Ezután szintén nyújtsuk ki a tésztát, és szintén hajtsuk három rétegbe, majd takarjuk le, és kelesszük 20 percig szobahőmérsékleten. Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer, így összesen 3-szor nyújtsuk-hajtogassuk-pihentessük a tésztát. (mindegyik tésztával így járjunk el külön-külön)

Az utolsó pihentetés után többször csavarjuk meg mindkét tésztát, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb.

Ezután alaposan spricceljük meg vízzel, majd takarjuk le egy konyharuhával, és kelesszük 20 percig. Ezután szintén spricceljük le vékonyan vízzel a tésztát mielőtt betennénk a sütőbe. (a vizet ecsettel is rákenhetjük)

A sütőbe helyezzünk be egy kisebb edénybe vizet, majd melegítsük fel 220 fokra. Ezután tegyük be a tepsit, majd süssük a kenyereket 20 percig, ezután vegyük a hőfokot 200 fokra, majd süssük még 20 percig, hogy a kenyerek szép pirosra süljenek. (Én gőzös sütőben, légkeverésnél 170 fokon sütöttem 40 percig)

sütési idő: 40 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács


A sütőből kivéve helyezzük rácsra a kenyereket, majd hűtsük ki egészen. A héja ropogós, a bélezete pedig puha, foszlós.

Hozzávalók

Hozzávalók 2 db kenyérhez:

50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
4 dl víz (langyos)
2 dkg cukor
2 dkg só

Kövess minket a Facebookon is!