

megtekintve: 15 528 alkalommal
elkészítve: 252 alkalommal megfőztem én is
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl tejben kevés cukorral felfuttatjuk, a tojásokat kettéválasztjuk.
Egy nagy tálba szórjuk a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk, ebbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beletesszük a maradék langyos tejet, tojások sárgáját, olajat, cukrot és sót, valamint a citrom reszelt héját.
Addig kell gyúrni amíg a tészta elválik az edény falától. Azután kb. az egyharmadát - felét áttesszük egy másik tálba, amibe beleszórjuk a kakaóport, cukrot, és kevés fahéjat.
A kakaós tésztát tovább gyúrjuk, egyneműsítjük.
1 órán át letakarva kelesztjük.
Azután lisztezett táblára borítjuk, átgyúrjuk és 2-2 egyenlő részre osztjuk a tésztákat, téglalap alakúra nyújtjuk.
A fehér tésztára rátesszük a kakaósat. A két hosszabb szélét egy kicsit behajtjuk és lenyomkodjuk, a rövidebb oldala felől feltekerjük.
Tepsibe, vagy formába tesszük, 20 percet kelesztjük, majd felvert tojással lekenjük, fogvájóval megszúrkáljuk.
180’C-on 30-35 perc alatt készre sül.
sütési idő: 35 min
hőfok: 180 °C
Reggelire, tízóraira, vagy egy romantikus hétvégére, kirándulásra, piknikezésre ajánlom vajjal, lekvárral, vagy csak magában egy pohár tejjel.
Hozzávalók:
65 dkg liszt
5 dkg cukor
3 evőkanál olaj
4 dl langyos tej
3 tojás sárgája
5 dkg élesztő
1 kiskanál só
fél citrom héja
1cs. vaníliás cukor
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál cukor
fahéj
1 egész tojás a kenéshez