megtekintve: 18 293 alkalommal
elkészítve: 207 alkalommal megfőztem én is
Tészta elkészítése:
Kézmeleg vízben keverjük el a cukrot és az olívaolajat, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk néhány percig felfutni.
A lisztet és a sót szitáljuk egy nagyobb edénybe. Formázzunk egy lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet önthetjük.
Ha az élesztő felfutott, öntsük a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverjük össze úgy, hogy az állaga homogén legyen.
Ezután öntsük ki a belisztezett nyújtódeszkára, és gyúrjuk össze tésztagolyóvá. Dagasszuk kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz.
Egy nagy tálat kenjünk ki olívaolajjal, és tegyük bele a kidolgozott tésztát. A tetejére is öntsünk egy kis olívaolajat, majd fedjük be és hagyjuk kelni legalább egy órát langyos helyen.
Ha a tészta a duplájára kelt, öntsük ki lisztezett felületre és dolgozzuk át. Gyúrjuk néhány percig, amíg a levegőt kinyomkodjuk belőle.
Utána vágjuk ketté a tésztát, majd egyenként még gyúrjuk át egy kicsit és formázzunk belőlük gombócokat.
Lisztezett felületen, letakarva még kelesszük a gombócokat 10 percig.
Paradicsomos alapmártás elkészítése:
A paradicsomkonzerveket a levükkel együtt öntsük egy fazékba, adjuk hozzá a pürét, majd fakanállal vagy villával nyomogassuk szét.
A fokhagymát hámozzuk meg, préseljük át, adjuk a paradicsomhoz. A keveréket forraljuk fel, és lassú tűzön főzzük 10 percig.
A mártást ízesítsük sóval, borssal és a zöld fűszerekkel, majd főzzük további 5 percig.
Ízlés szerint rakjuk meg a tésztát a kiválasztott feltéttel, majd a sütő alsó felében süssük kb. 15 percig 250 C fokon ropogósra.
sütési idő: 15 min
hőfok: 250 °C
sütési mód: alul-felül sütés
A süteményt a KD csapat készítette, a Konyha rémei(c) sorozat keretében.
Hozzávalók 2 nagy pizzához:
- 3 dl víz
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő (fél kocka)
- 1 tk. cukor
- 1 tk. só
Paradicsomos alapmártás:
- 2 doboz darabolt paradicsom (konzerv)
- 1 kis doboz paradicsompüré (konzerv)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk. oregánó, bazsalikom és majoránna
- só, őrölt fekete bors (ízlés szerint)
KD pizza feltét:
- 25 dkg reszelt trappista sajt
- 1 doboz csemegekukorica
- 20 dkg szeletelt kolbász
- 25 dkg baconszalonna
- 1 fej vörös- és 1 fej lilahagyma
- 4 db paradicsom
- 2-4 főtt kemény tojás