megtekintve: 12 443 alkalommal
elkészítve: 144 alkalommal megfőztem én is
Elkészítés
Keverjük össze a lisztet a cukorral és a csipet sóval. Morzsoljuk össze a keveréket a Vénusz Sütőmargarinnal, adjuk hozzá a tojást és a kevés vizet is. Gyorsan gyúrjuk át, hogy szép egyenletes tésztát kapjunk majd fóliázzuk le, és tegyük a hűtőbe 30 percre pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Belisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát fél centi vastagságúra. Helyezzük óvatosan egy Vénusz Sütőmargarinnal enyhén kikent és belisztezett piteformába, vagy sütőformába. Finoman nyomkodjuk bele, majd szurkáljuk meg egy villával a felületét. Tegyük az előmelegített sütőbe, és 10 perc alatt süssük készre.
Magas falú lábosban, közepes lángon olvasszuk fel a cukrot. Keverjük folyamatosan, hogy ne égjen oda! Ha karamellizálódott, vegyük le a tűzről, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a Vénusz Sütőmargarint, majd a felmelegített tejszínt is. Vigyázzunk, nagyon fröcsögni fog! Keverjük, amíg sűrű karamellszószt kapunk.
Szórjuk meg dióval a kész tészta felületét. Öntsük rá a karamellt, majd tegyük hűtőszekrénybe 30 percre, hogy megdermedjen.
Magas falú fazékban olvasszuk össze a feldarabolt csokit a tejszínnel és a cukorral. Állandóan keverve forraljuk fel, majd hagyjuk hűlni kicsit, és öntsük a megszilárdult karamellrétegre.
Tegyük hűtőszekrénybe. Amint elkezd bekötni a csokiréteg is, hintsük be darabolt dióval a torta tetejét!
főzési idő: 10 min
sütési idő: 10 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: légkeverés
Elkészítési tipp
Legyünk nagyon óvatosak a karamell készítésénél! A cukor olvadáspontja elég magas, könnyen megégethetjük magunkat, ha nem vigyázunk. A kóstolgatásáról nem is beszélve!
Vigyázzunk, nehogy odaégessük a karamellt! Amikor elkezd olvadni a cukor, vegyük le néha a tűzről és úgy kavargassuk.
Dobjuk be a diót is a sütőbe a pitetészta mellé, megpörkölve még finomabb lesz!
Laktózérzékenység esetén készítsük laktózmentes vagy növényi tejszínnel a receptet!
Hozzávalók!
300 g liszt
100 g Vénusz Sütőmargarin
1 tojás
30 g cukor
1 csipet só
~0,5 dl víz
250 g cukor
80 g Vénusz Sütőmargarin
1 dl tejszín
5 250 g étcsoki
60 g kristálycukor
2,5 dl tejszín
5 dkg dió dkg dió