megtekintve: 143 947 alkalommal
elkészítve: 115 alkalommal megfőztem én is
1. A sütőtököt felszeletelem, majd előmelegített sütőben 180 fokon 60 percig/puhulásig sütöm, majd rácson hagyom teljesen kihűlni.
2. . A tésztához egy tálban a lisztet a sóval elkeverem, majd a kockára vágott puha margarint a liszttel apróra morzsolom.
Kanalanként hozzáadom a jeges vizet és alaposan átgyúrom.
3. A tésztát lisztezett deszkára teszem, jól átgyúrom hogy puha, sima tésztát kapjunk.
Folpackba csomagolom és fél órát hűtőben pihentetem.
4. A sütőtök belét lefejtem a héjról, majd pépesítem botmixerrel/aprítóval. Hozzáadom a porcukrot, a keményítőt, a tejszínt, majd ízlés szerint őrölt szerecsendióval, őrölt szegfűszeggel és fahéjjal ízesítem.
5. A piteformát kivajazom, liszttel átszórom.
A tésztát kiveszem a hűtőből és lisztezett deszkán alaposan átgyúrom. Folpackra teszem a tésztát és ezen kör alakúra nyújtom. Ezután a tésztát a piteformára terítem és szépen elegyengetem benne, villával sűrűn átszúrkálom.
6. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütöm,majd hagyom a formájában kihűlni.
7. A kihűlt tésztára kanalazom a sütőtök krémet. Előmelegített sütőben 180 fokon további 30 percig sütöm, majd hagyom kihűlni. Ha kihűlt, kör alakban kb 2 centi mélyen kanállal egyenletes mélyedést készítek és a kör alatt egy nyakkendő formát vájok ki.
8. A fehércsokit és az étcsokit (csak az utóbbihoz adok habtejszínt) gőz felett felolvasztom, majd a még meleg fehércsokival kitöltöm a pite közepén lévő mélyedést, egy fogpiszkálót az étcsokiba mártom s mintegy tollat használva, annak segítségével megrajzolom Jack arcát. Végül megtöltöm a nyakkendőt is étcsokival és becsíkozom fehércsokival.
9. Ha készen vagyunk, hűtőben a csoki dermedéséig pihentetjük a piténket.
sütési idő: 127 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Videóreceptem megtalálhatjátok Facebookon: Picipiros Konyhája néven :)
Pite tészta:
- 300 g sima vagy gluténmentes liszt (all purpose)
- 1 tk só
- 180 g margarin
- 8 ek jeges víz
Sütőtök krém:
- 300 g sütőtök
- 50 g porcukor
- 15 g keményítő
- 80 ml habtejszín
- 1 tk fahéj
- késhegynyi gyömbér
- késhegynyi szerecsendió
- 1/2 tk szegfűszeg
- késhegynyi ánizs
- 1 tk vanília paszta
Csokikrém:
- 100 g étcsokoládé
- 200 g fehércsokoládé
- 100 ml tejszín