megtekintve: 10 658 alkalommal
elkészítve: 204 alkalommal megfőztem én is
A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
A lisztet szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)
Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (A konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen.)
Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni.
Az áfonyát tegyük egy tányérba, majd szórjuk meg a barna cukorral, a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal, keverjük össze, majd tegyük be a mikróba, és 1-2 perc alatt karamellizáljuk meg. Közben egyszer óvatosan keverjük meg, arra figyelve, hogy ne törjük nagyon össze az áfonyaszemeket.
Ezután vegyük ki a mikróból, majd hűtsük ki teljesen mielőtt a krémhez kevernénk.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral.
A Meggle cukrászhabot (habtejszín) verjük fel kemény habbá, óvatosan keverjük, forgassuk össze a mascarponekrémmel, majd felezzük el a krémet. (A felvert tejszínhabot apránként keverjük hozzá, arra figyelve, hogy egy közepesen kemény krémet kapjunk.)
A megfelezett krém egyik feléhez adjuk hozzá az előzőleg megkaramellizált, és teljesen kihűtött áfonyát, majd óvatosan egy keverőkanállal, keverjük össze, vigyázva hogy a habos-krém, ne nagyon törjön.
A teljesen kihűlt piskótát tekerjük ki, egyenletesen kenjük meg az áfonyakrémmel, majd óvatosan tekerjük fel.
Ezután vonjuk be a tekercset a félretett fehér krémmel, majd ízlés szerint díszítsük áfonyával.
Az elkészült áfonyakrémes piskótatekercset ezután tegyük be pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
sütési idő: 15 min
hőfok: 160 °C
sütési mód: légkeverés
Tálalás előtt vegyük ki a süteményt a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Hozzávalók a piskótához:
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
12,5 dkg liszt
2 ek forró víz
Karamellizált áfonya hozzávalói:
30 dkg áfonya
1 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
Áfonyakrém hozzávalói:
30 dkg előzőleg karamellizált áfonya
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2-3 dl Meggle cukrászhab