megtekintve: 4 470 alkalommal
elkészítve: 94 alkalommal megfőztem én is
Rizskoch készítése;
A mosott, tisztára válogatott rizst odatesszük főlni annyi sós vízben, amennyi ellepi.
Mikor beszívta, hozzáöntjük a tejet, félre téve belőle pár kanállal. Fedő alatt, kis lángon puhára főzzük.
Közben a tojások sárgáját, a vajjal, cukrokkal, citromhéjjal, pár kanál tejjel elkeverjük.
A kihűlt rizshez öntjük, majd a tojásfehérje keményre felvert habját is óvatos mozdulatokkal hozzáforgatjuk.
Zsírozott, zsemlemorzsával hintett tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 200 c-fokon halványbarna színűre sütjük,kis hűlés után fagylalttal tálaljuk.
Vanília fagylalt házilag;
A cukrot és a tojás sárgáját jól kikeverjük bele tesszük a vanília kikapart magját hozzá öntjük a tejet és a tejszínt majd a vanília héját is . Feltesszük a tűzhelyre egész alacsony hőfokon folyamatos keverés közben felforraljuk.
Tűzhelyről levesszük leszűrjük és állandó keverés közben egészen kihűtjük. Ekkor egy műanyag tálba öntjük és mélyhűtőbe tesszük. 1/2 óránként át kell keverni,hogy krémes maradjon.
hőfok: 200 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Én vanília őrleményt használtam a fagylalthoz!
rizskoch;
1 bögre rizs (2,5 dl-es bögre)
3 db tojás
5 dkg vaj (bármilyen)
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 l tej
1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)
1 ek zsemlemorzsa (a tepsi kikenéséhez)
vanília fagylalt;
2 dkg cukor
3 db tojás sárgája
2,5 dl tej
1 dl tejszín
0,5 mokkás k. vanília őrlemény