

megtekintve: 964 alkalommal
elkészítve: 24 alkalommal megfőztem én is
1. A langyos tejet elkeverjük az élesztővel és egy ek cukorral, hagyjuk pár perc alatt meleg helyen lefedve kicsit felfutni.
2. A többi hozzávalót összekeverjük, majd apránként hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és addig dagasztjuk, míg veszít a ragacsosságából és formázható nem lesz (kb 5-10 perc).
3. Mentes liszttel hintett nyújtódeszkára helyezzük a tésztát és jó alaposan átgyúrjuk rajta, majd 2 cm vastagra nyújtjuk.
4. Egy nagyobb kör alakú sütemény kiszúróval köröket szaggatunk ki belőle, egy kicsivel pedig még egy lyukat vágunk ki belőlük, így kapjuk meg a szép lyukas fánk formáinkat.
5. Letakarjuk őket és 45 percig meleg helyen szépen megkelesztjük.
6. Olajat hevítünk (6 fokozatos sütőlapon először 6-ra vesszük, majd ha elég forró az olaj, sütés előtt visszavesszük 3-asra) és hármasával kisütjük benne a fánkokat. Először egyik oldalukat fedő alatt 1 percig, majd átfordítjuk őket és a másik felüket is 1 percig.
7. Papírtörlőre szedve hűlni hagyjuk őket.
8. A mázhoz pár ek porcukrot pár csepp ételfestékkel és vízzel félsűrű állagúra keverünk.
Egy sütőrácsot a mosogató fölé helyezzük, rátesszük a fánkokat és kanállal eloszlatjuk a tetejükön a mázat.
Ha szórócukrot is szeretnénk a tetejére tenni, még akkor szórjuk rá, mielőtt megszárad a tetején a máz!
sütési idő: 2 min
Tésztához:
500 g gluténmentes liszt (all purpose)
250 ml tej
100 g kristálycukor
60 ml olvasztott margarin
3 tk vanília aroma
3 tk instant élesztő
1 db tojás + 1 sárgája
1 tk őrölt kardamom
1 tk só
fél tk sütőpor
Máz:
100 g porcukor
pár csepp víz
tetszőleges színű ételfesték
tetszőleges szórócukor