Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Gluténmentes fánkok recept

A recept értékelése: 5,0 pont
  • 60 min
  • egyszerû
  • nagyon olcsó

megtekintve: 964 alkalommal

elkészítve: 24 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Picipiros

Elkészítése

1. A langyos tejet elkeverjük az élesztővel és egy ek cukorral, hagyjuk pár perc alatt meleg helyen lefedve kicsit felfutni.

2. A többi hozzávalót összekeverjük, majd apránként hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és addig dagasztjuk, míg veszít a ragacsosságából és formázható nem lesz (kb 5-10 perc).

3. Mentes liszttel hintett nyújtódeszkára helyezzük a tésztát és jó alaposan átgyúrjuk rajta, majd 2 cm vastagra nyújtjuk.

4. Egy nagyobb kör alakú sütemény kiszúróval köröket szaggatunk ki belőle, egy kicsivel pedig még egy lyukat vágunk ki belőlük, így kapjuk meg a szép lyukas fánk formáinkat.

5. Letakarjuk őket és 45 percig meleg helyen szépen megkelesztjük.

6. Olajat hevítünk (6 fokozatos sütőlapon először 6-ra vesszük, majd ha elég forró az olaj, sütés előtt visszavesszük 3-asra) és hármasával kisütjük benne a fánkokat. Először egyik oldalukat fedő alatt 1 percig, majd átfordítjuk őket és a másik felüket is 1 percig.

7. Papírtörlőre szedve hűlni hagyjuk őket.

8. A mázhoz pár ek porcukrot pár csepp ételfestékkel és vízzel félsűrű állagúra keverünk.
Egy sütőrácsot a mosogató fölé helyezzük, rátesszük a fánkokat és kanállal eloszlatjuk a tetejükön a mázat.
Ha szórócukrot is szeretnénk a tetejére tenni, még akkor szórjuk rá, mielőtt megszárad a tetején a máz!

sütési idő: 2 min

Hozzávalók

Tésztához:
500 g gluténmentes liszt (all purpose)
250 ml tej
100 g kristálycukor
60 ml olvasztott margarin
3 tk vanília aroma
3 tk instant élesztő
1 db tojás + 1 sárgája
1 tk őrölt kardamom
1 tk só
fél tk sütőpor

Máz:
100 g porcukor
pár csepp víz
tetszőleges színű ételfesték
tetszőleges szórócukor

Kövess minket a Facebookon is!