megtekintve: 10 915 alkalommal
elkészítve: 208 alkalommal megfőztem én is
A diós tölteléket kevés forró vízzel összeverjük, épp csak annyival, hogy könnyen kenhető legyen.
A mák töltelékhez kevés forró tejjel keverjük össze.
A tésztához az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Kicsit pihentetjük.
Négy cipóra osztjuk, mindegyiket megkenjük töltelékkel,és felcsavarjuk, zsírozott tepsibe helyezzük.
Megkenjük tojássárgával, és szobahőmérsékleten pihentetjük, kb. fél ? 1 órát.
Utána megkenjük tojásfehérjével majd hidegre tesszük megint kb. fél -1órát. ( Maradhat egy éjszakát a spajzban) .
Hurkapálcikával minden rudat legalább 3-4 helyen megszurkáljuk (ne repedjen ki a tészta) és előmelegített GŐZÖS sütőben ( a sütő aljába kis lábasba vizet teszünk) szép pirosra sütjük (180 C fok) kb. 50-55 perc. Ha a teteje nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával.
Sokáig eláll, nagyon finom, könnyen szeletelhető.
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Nincs karácsony bejgli nélkül !
Hozzávalók a tésztához ( 2 rúd diós, 2 rúd mákos )
1 kg liszt
50 dkg margarin ( fele zsír)
10 dkg cukor
5 dkg élesztő
1 kis pohár tejföl
2 tojás
A diós töltelékhez(1 rúdhoz)
20 dkg dió +
20 " porcukor
1 vaníliás cukor
Mákoshoz ( 1 rúdhoz)
20 dkg mák
20 dkg cukor
1 vaníliás cukor
Mindkettőhöz reszelt citromhéj, aki szereti mazsola.