Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Túrós, karamellás GURU torta recept

A recept értékelése: 4,3 pont
  • 75 min
  • közepes
  • drága

megtekintve: 9 674 alkalommal

elkészítve: 154 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: GyorsanSüti

Elkészítése

Elkészítés:

Először elkészítjük a torta alapját, a piskótát. Szétválasztjuk a 4 tojást, a fehérjéből habot készítünk és félretesszük. A 4 tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat. Ezt követően a lisztet, kakaót és a sütőport elkeverjük a masszában. Végül óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérje habot a tortaalaphoz.

Sütőpapírral bélelt, 22-24 cm-es kapcsos tortaformába öntjük a piskóta tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

Amíg hűl a piskóta elkészítjük a túrós krémet. Először a habtejszínt habbá keverjük, mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a habfixálót és tovább kavarjuk. A túrót a porcukorral, a citromhéjjal, a zselatinnal és a vanília kivonattal összekeverjük. Ezután óvatosan, de határozott mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tejszínhabot. A krém felét a piskótára kenjük és hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a karamellt.

A karamellhez egy kis lábasba tesszük a cukrot, a vizet és a mézet. Keverés nélkül hagyjuk, míg szépen bugyogni kezd, majd barnulni. Közben összeolvasztjuk a vajat a tejszínnel. Mikor már szép aranybarnának látjuk a karamellt egy gyors mozdulattal hozzáöntjük a tejszínes vajas keveréket és 1,5 percig folyamatosan keverjük. Hagyjuk kissé kihűlni, majd kanalazzuk a túrós krémre és tegyük hűtőbe 30 percre. Az idő letelte után a karamell már szilárdulni kezd és simítsuk rá a maradék krémet. Tegyük hűtőbe egy éjszakára a tortát. Másnap vegyük le a torta karikát és díszítsük.

A díszítéshez olvaszthatunk csokit, amit lecsorgathatunk a torta oldalán és díszíthetjük csokikkal, áfonyával.

A torta összeállítás röviden:

piskóta -> a túrós krém fele -> hűtő, míg elkészül a karamell -> a túrós krémre jön a karamell -> 30 perc hűtő -> a túrós krém másik fele -> egy éjszaka hűtő -> díszítés

Gyors sütést kívánok!

sütési idő: 20 min

Hozzávalók

Hozzávalók:

Piskóta:

4 db tojás

60 g cukor

40 g vaj

60 g liszt

2 evőkanál kakaó

1 teáskanál sütőpor

Krém:

500 g túró

150 g porcukor

1 citrom reszelt héja

1 teáskanál vanília kivonat

2 teáskanál főzés nélküli zselatin

200 ml habtejszín

1 csomag habfixáló

Karamell:

100 g cukor

30 g víz

20 g méz

40 g vaj

100 ml habtejszín

Díszítés:

Oreo keksz, kinder csoki, étcsokiba mártott mazsola, áfolya, bonbon, keksz, zöld növény (pl.: menta, citromfű, rozmaring)

kb.: 30 g olvasztott csoki

Videó az elkészítésről

Kövess minket a Facebookon is!