megtekintve: 36 708 alkalommal
elkészítve: 206 alkalommal megfőztem én is
Elkészítés:
Először elkészítjük a torta alapját, a piskótát. Szétválasztjuk a 4 tojást, a fehérjéből habot készítünk és félretesszük. A 4 tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat. Ezt követően a lisztet, kakaót és a sütőport elkeverjük a masszában. Végül óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérje habot a tortaalaphoz.
Sütőpapírral bélelt, 22-24 cm-es kapcsos tortaformába öntjük a piskóta tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Amíg hűl a piskóta elkészítjük a túrós krémet. Először a habtejszínt habbá keverjük, mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a habfixálót és tovább kavarjuk. A túrót a porcukorral, a citromhéjjal, a zselatinnal és a vanília kivonattal összekeverjük. Ezután óvatosan, de határozott mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tejszínhabot. A krém felét a piskótára kenjük és hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a karamellt.
A karamellhez egy kis lábasba tesszük a cukrot, a vizet és a mézet. Keverés nélkül hagyjuk, míg szépen bugyogni kezd, majd barnulni. Közben összeolvasztjuk a vajat a tejszínnel. Mikor már szép aranybarnának látjuk a karamellt egy gyors mozdulattal hozzáöntjük a tejszínes vajas keveréket és 1,5 percig folyamatosan keverjük. Hagyjuk kissé kihűlni, majd kanalazzuk a túrós krémre és tegyük hűtőbe 30 percre. Az idő letelte után a karamell már szilárdulni kezd és simítsuk rá a maradék krémet. Tegyük hűtőbe egy éjszakára a tortát. Másnap vegyük le a torta karikát és díszítsük.
A díszítéshez olvaszthatunk csokit, amit lecsorgathatunk a torta oldalán és díszíthetjük csokikkal, áfonyával.
A torta összeállítás röviden:
piskóta -> a túrós krém fele -> hűtő, míg elkészül a karamell -> a túrós krémre jön a karamell -> 30 perc hűtő -> a túrós krém másik fele -> egy éjszaka hűtő -> díszítés
Gyors sütést kívánok!
sütési idő: 20 min
Hozzávalók:
Piskóta:
4 db tojás
60 g cukor
40 g vaj
60 g liszt
2 evőkanál kakaó
1 teáskanál sütőpor
Krém:
500 g túró
150 g porcukor
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília kivonat
2 teáskanál főzés nélküli zselatin
200 ml habtejszín
1 csomag habfixáló
Karamell:
100 g cukor
30 g víz
20 g méz
40 g vaj
100 ml habtejszín
Díszítés:
Oreo keksz, kinder csoki, étcsokiba mártott mazsola, áfolya, bonbon, keksz, zöld növény (pl.: menta, citromfű, rozmaring)
kb.: 30 g olvasztott csoki