megtekintve: 16 099 alkalommal
elkészítve: 265 alkalommal megfőztem én is
A hozzávalókból lágy tésztát dagasztok. Ha szükséges kevés langyos vízet adok még hozzá, de csak óvatosan, mert a burgonya lágyítja a tésztát. (Annyira legyen lágy, hogy a tészta még ragadjon a kézhez de ne legyen kemény.) Hagyom duplájára kelni.
Lisztezett asztalra öntöm és a tepsi nagyságától függően vágom belőle a megfelelő adagot. Ebből az adagból nekem 2 tepsire való kijön.
A lágy tésztát a lisztbe hempergetve kicsit átgyúrom csak annyira, hogy ne ragadjon a kézhez. A tésztát kinyújtom kb. fél cm vastagságúra (egyébként ízlés szerint ki milyen vastag tésztát szeret) és a kiolajozott tepsire terítem.
Kb. 180 fokos sütőben 5 perc alatt elősütöm (a teteje így már nem nyers tészta puhaságú).
A sütőből kivéve bőven megkenem a foghagymás tejföllel, ráteszem a vékony hagymaszeleteket és a szeletelt kolbászdarabokat (ne sajnáljuk). Visszatesszük a sütőbe és készre sütjük (én akkor veszem ki ha a tészta széle kezd barnulni).
sütési idő: 20 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alsó sütés
Egyébként ízlés szerint variálhatjuk a hozzávalókat, pl. szalonnával is nagyon finom, készre sütés után még forrón a tetejére reszelt sajttal tehetjük még ízletesebbé.
25 dkg kb. (2 db közepes) főtt, lehűtött burgonya összetörve
2,5 dl a burgonya főzővizéből
2 tk. só
3 ek. olaj
60 dkg liszt
1 tk. cukor
2 dkg élesztő
A tetejére:
1 nagy dobozos tejföl
2-3 gerezd foghagyma amit szétnyomva (v. apróra vágva) a tejfölhöz keverünk
egy csipet őrölt borssal és sóval
1 fej hagyma
paprikás kolbász