Grill ételek háttér
kukk

Mákos bejgli recept

A recept értékelése: 5,0 pont
  • 90 min
  • könnyû
  • olcsó

megtekintve: 8 330 alkalommal

elkészítve: 171 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Báró úr

Elkészítése

A langyos tejfölbe beledörzsöljük az élesztőt, és elkeverjük a tojással. Összekeverjük a lisztet és a margarint, tetejét megszórjuk a porcukorral és egy csipet sóval. Miután beindult az élesztős tejföl hozzáadjuk, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 2 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és fél napig pihentetjük hűtőben. Érdemes előző nap elkészíteni így másnap reggelig pihenhet a tészta.
A töltelékhez az 5 dkg mazsolát forró vízben megmossuk, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rumaromával, 20-30 percig érleljük, majd lecsepegtetjük.
1 dl vizet felforralunk a porcukorral, beleszórjuk a mákot, a tűzről levéve elkeverjük a citromlével és reszelt citromhéjjal, a mazsolával, és hagyjuk hűlni.
A cipókat 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Az első lap tetejét vékonyan megkenjük tojásfehérjével, hosszabb oldalain szabadon hagyunk 3 cm-t, elsimítjuk rajta a máktöltelék felét. A két rövidebb oldalt 3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre, majd a hosszabbik oldalától feltekerjük, és tepsire fektetjük.
A másik cipóval is hasonlóan teszünk. majd ezt is a tepsire fektetjük.
Tetejüket megkenjük tojássárgájával, majd langyos helyen pihentetjük kb. 30 percig. Átkenjük a tojásfehérjével, és további 30 percig kelesztjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk villával, hogy a sülés közben keletkező gőz el tudjon távozni, majd arany barnára sütjük kb. 35-40 perc alatt.

sütési idő: 40 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Személyes jó tanács

A sütő ajtaját 10-15 percig ne nyissuk ki. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Alufóliába csomagolva 1 hétig friss marad.

Hozzávalók

2 rúdhoz:

A tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg Rama margarin
5 dkg porcukor
1,5 dl tejföl
2 dkg friss élesztő
1 tojás
csipet só

A mákos töltelékhez:
20 dkg darált mák
20 dkg porcukor
5 dkg mazsola
3 cl rumaroma
1 citrom leve és reszelt héja

Kövess minket a Facebookon is!