Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Krémes házilag készítve recept

A recept értékelése: 3,9 pont
  • 75 min
  • közepes
  • közepesen olcsó

megtekintve: 15 469 alkalommal

elkészítve: 252 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

Elkészítése

Első lépésben elkészítem a leveles-vajas tésztát. 20 dkg liszttel elmorzsolok 5 dkg Rama margarint, majd hozzáadok egy csipetnyi sót, 1 teáskanál ecetet vagy citromlevet, (ez a leveles-vajas tészták lazábbá tétele miatt kell), majd kb. 1 dl hideg vízzel egyneművé gyúrom a tésztát, és kicsit a hűtőben pihentetem
Következő lépésben a 25 dkg lisztből kimaradt 5 dkg lisztet gyorsan összegyúrom a 25 dkg margarinból megmaradt 20 dkg margarinnal, és ezt is beteszem a hűtőbe. Kb.20 percnyi hűtés után a rétestésztát fél cm-re kinyújtom és a Ramás részt beleburkolom, négyzetalakban a közepébe teszem és minden oldalról ráhajtom a rétestésztát, és a nyújtófával meglapogatva, amilyen vékonyra csak tudom, kinyújtom., majd hajtogatom, alulról felfelé,fentről lefelé, balról jobbra, jobbról balra, és végül összehajtom, mint egy könyvet, majd 20 percre megy a hűtőbe. Ezt a hajtogatós műveletet még 3x megcsinálom. Majd két lapot nyújtok ki, 2 mm-re, egy kicsit érjen túl a tepsi peremén, mert sütés közben összemegy. Előmelegített sütőben sütöm, az alját megszurkálom villával. Nekem 40x32 cm-es tepsim van, ebből 32 darabot tudtam felszeletelni.

Krém:

Először a tojásfehérjét nagyon kemény habbá verem a 10 dkg porcukorral. Ezután a sárga krémhez a tejet felmelegítem, majd hozzáadagolom a cukrot, a lisztet, a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot, majd a 2 dkg zselatint, és lassú tűzön sűrűre főzöm. Ezt langyosra hűtöm, közben az egyik lapot, amit felülre gondoltam, felvágom csinos kis kockákra. Én hosszában 5 felé, széltében pedig 6 felé vágtam, így lett 30 darab. Amikor a sárga krém már csak langyos, hozzákeverem a tojáshabot és egyenletesen elosztom az alsó tésztalapon, majd a kis felvágott felső darabokat a krém tetejére rakom és mehet a hűtőbe. Másnap szeletelem az alsó lapot is, a felső lap mentén, diszkréten porcukrozom és fogyasztom.

sütési idő: 15 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Személyes jó tanács

A krém készíthető kimaradt tojásfehérjéből is, ekkor a sárga krémhez 3 csomag vaníliás pudingport fél liter tejben, liszt nélkül és a zselatinnal, cukorral sűrűre főzök, és hozzá a tojáshab és a többi ugyanúgy jön, mint fentebb írtam. Így is nagyon finom, én most így készítettem, mert volt sok kimaradt tojásfehérjém.

Hozzávalók

Tésztához:

25 dkg liszt
25 dkg margarin
1 teáskanál ételecet vagy citromlé
1 dl hideg víz
csipetnyi só

Krémhez:

8 darab tojás
10 dkg kristálycukor a sárga krémbe
10 dkg porcukor a tojásfehérje felveréséhez
fél liter tej
1 csomag porállagú zselatin - 2 dkg
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg liszt

Kövess minket a Facebookon is!