

megtekintve: 5 802 alkalommal
elkészítve: 179 alkalommal megfőztem én is
A rizst szűrőn kétszer jól átmossuk, majd berakjuk a lábosba, s ráöntjük a tejet és a vizet, beleszórjuk a kristálycukor felét, az összes mazsolát, s kb. nagylángon addig főzzük, amíg elkezd forrni. Ekkor lerakjuk takarékra a gázt, rátesszük a fedőt, s kb. 5 percenként megkevergetjük, hogy le ne égjen. Ha már megpuhult a rizs, akkor elzárjuk alatta a gázt, levesszük róla a fedőt, s megvárjuk, hogy langyosra hűljön.
Közben a vajat kicsit megmelegítjük, a 2 db tojás sárgájához keverjük, rászórjuk a maradék cukrot, a citrom reszelt héját és a fél citrom levét.
A tojásfehérjét a pici sóval keményre felverjük, s a vajas keverékhez adjuk. Majd ezt az egészet a rizshez keverjük.
Egy kb. 20x25 cm-es tepsit kikenünk étolajjal, s beleöntjük a rizses masszát.
180 C-fokos előmelegített sütőbe rakjuk a tepsit kb. 40 percre. Félidőben kivesszük, s átfordítjuk a tepsit, a belső oldala legyen kívül, hogy egyformán átsüljön.
Utána elzárjuk a gázt, s kivesszük a tepsit. Még a tepsiben felkockázzuk a rizsfelfujtat, tálra rakjuk, s már tálalhatjuk is.
főzési idő: 30 min
sütési idő: 40 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Már melegen is fogyasztható, de hidegen is finom. Lekvárral, porcukorral, de akár fahéjjal megszórva is tálalhatjuk.
25 dkg rizs
6 dl tej
2 dl víz
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
1 egész citrom reszelt héja
fél citrom leve
2 db tojás
10 dkg kristálycukor
1 evőkanálnyi mazsola
csipett só (a tojásfehérje felveréséhez)
Tálaláshoz:
baracklekvár, porcukor, fahéj