megtekintve: 17 303 alkalommal
elkészítve: 293 alkalommal megfőztem én is
A 2 dl langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A megkelt élesztőt hozzákeverjük a liszthez és vele egy időben a kefirt, a tojásokat és a sót is.
Jól kidolgozzuk, hogy egy lágyabb tésztát nyerjünk, majd betesszük a hűtőszekrénybe egy északára pihenni. Célszerű a tál tetejét letakarni folpackkal vagy, ha kelesztőtálba tettük, a tetejével.
Másnap kivesszük a tésztát a hűtőből, az étolajat jó forróra hevítjük. A tésztából olajos kanállal kis gömböket veszünk ki, kézzel széthúzogatjuk jó vékonyra és a forró olajba tesszük. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, a meleg lángost ízesítjük.
sütési idő: 120 min
Mivel a lángos frissen a legjobb, mindig annyit süssünk ki, amennyit egyszerre megeszünk! Figyelem!: a tésztája 1 hétig is eláll a hűtőszekrényben!
Ebből az adagból kb. 24 db jön ki.
A tészta készítésnél ügyeljünk az állagára, (egy kalács tésztánál is lágyabbnak kel lennie)!
1 kg liszt
2 dl tej
6 dl kefir
5 dkg élesztő
2 tojás
1 evőkanál só
1 lapos evőkanál kristálycukor