Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Vörösboros lasagne Zé-től recept

A recept értékelése: 5,0 pont
  • 120+ min
  • közepes
  • közepesen olcsó

megtekintve: 3 630 alkalommal

elkészítve: 39 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Picipiros

Elkészítése

1. Finomra vágjuk a vöröshagymát és 2 evőkanál olajon párolni kezdjük. A zellerszárat apró kockákra vágjuk és ezt is beküldjük a hagyma után a lábosba. Lereszeljük a megtisztított sárgarépát, és ezt is rádobjuk a hagymás-zelleres alapra.

2. Összeforgatjuk a lepárolt zöldségeket a darált hússal, hagyjuk kicsit lepirulni, majd hozzányomatunk pár gerezd zúzott fokhagymát és egy konzerv darabolt paradicsomot.

3. Az egészet felöntjük a vörösborral, majd sóval, őrölt fekete borssal, kevés szerecsendióval és egy-két babérlevéllel ízesítjük. Mehet bele egy kis friss kakukkfű és rozmaring, bár ez már nem az alaprecept része.

4. A ragut lassan, 2-2,5 óra alatt, fedő alatt, rendszeresen átkeverve, sűrű, gazdag mártássá főzzük össze.

5. Megcsináljuk a besamelt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzákeverjük a tejet és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehér borssal és friss szerecsendióval ízesítjük.

6. Egy tepsibe nyomunk 2 kanál olajat és 2 kanál bolognai ragut szétterítünk rajta. Jöhet az első tésztalap, amit gazdagon megküldünk besamellel, bolognai raguval és reszelt parmezánnal.
Jöhet egy újabb tésztalap, és ismétlődik az egész: besamel, ragu, parmezán. Az utolsó tésztarétegre már csak sok besamel és parmezán kerül.

7. Az egész mehet be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt gyönyörű aranyszínűre sül.

sütési idő: 40 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Személyes jó tanács

Szervírozás előtt érdemes legalább fél órát pihentetni, mert úgy lesz az igazi.
Videóreceptem megtalálhatjátok Facebookon: Picipiros Konyhája néven :)

Hozzávalók

A bolognai raguhoz:
- 100 g sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál zellerszár
- 50 dkg marhahús
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 300 ml vörösbor
- 2 tk só
- 1 db darabolt paradicsom konzerv
- ? mk friss szerecsendió
- 1 mk őrölt fekete bors
- 2 db babérlevél
- kevés friss rozmaring és kakukkfű (opcionális

A besamelhez:
- 60 g liszt
- 60 g vaj
- 800 ml szobahőmérsékletű tej
- só, fehér bors, szerecsendió

Az összeállításhoz:
- 250 g száraz lasagne tészta
- 150 g parmezán
- 2 ek olívaolaj

Kövess minket a Facebookon is!