megtekintve: 11 074 alkalommal
elkészítve: 311 alkalommal megfőztem én is
Előkészítés:
A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 220 C°-ra előmelegítjük (gázsütő 4. fokozat).
Elkészítés:
1. A vizet, az olajat, egy csipet sót és a vaníliás cukrot lábasba öntjük, és amikor forrni kezd, beleszórjuk a lisztet. Kis lángon, fakanállal 1 percig folyamatosan kevergetjük. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd egyesével belekeverjük, és jó alaposan eldolgozzuk a tojásokat.
2. A masszát habzsákba szedjük. A tepsire diónyi nagyságú tésztát nyomunk, abból kiindulva 2-3 cm-es egyenest, majd ismét diónyit nyomunk a zsákból. Ismételjük, amíg a massza elfogy. Megspricceljük kétszer vizes kézzel, és a 220 C°-ra előmelegített sütőben 5 percig, majd a hőt 200 C°-ra (gázsütő 3. fokozat)
csökkentve még 15 percig sütjük. Legalább 10 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert tönkremegy a fánk. Amikor szép szalmaszínű és nagyon kemény a tészta, kivesszük, kihűtjük. A tetejüket levágjuk.
3. A krémhez a tojássárgáját, a liszttel, a cukorral habosra keverjük. Felengedjük a tejjel, folyamatos keveréssel keményre főzzük, amíg elválik a lábas aljától.
4. A tűzről levéve a krémet, vaníliás cukrot keverünk bele.
5. A 4 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és lazán belekeverjük a krémbe. A krémet habzsákba szedjük, megtöltjük a fánkokat, visszatesszük a tetejüket, porcukorral és reszelt csokoládéval megszórjuk.
sütési idő: 30 min
kb. 10 darabhoz:
1 dl víz
1 dl olaj
1/2 tasak vaníliás cukor
10 dkg liszt
3 tojás
egy csipet só
A krémhez:
4 tojás (kettéválasztva)
8 dkg liszt
12 dkg cukor
4,5 dl tej
2 tasak vaníliás cukor
A tálaláshoz:
porcukor
reszelt csokoládé