

megtekintve: 1 412 alkalommal
elkészítve: 14 alkalommal megfőztem én is
1.Langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
2. Az átszitált lisztet és a többi hozzávalót össze kell keverni és a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrni. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
3.Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
4. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. 1,5 cm vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Ezután konyharuhával letakarva további 15-20 percig kelesztjük.
5. A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
6. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.
Hagyjuk kicsit kihűlni.
7. Ezután a fánk oldalát ki kell lyukasztani szívószállal és egy habnyomó zsák segítségével tölteléket nyomni bele.
sütési idő: 20 min
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 5 dkg puha vaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 db tojás
- 2 ek. cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- egy csipet só
Töltelék:
- 300 ml házi csokipuding a csomagolásán jelzett elkészítési mód szerint